Repertoire

van Walter Van den Broeck
spel: Frans Vercammen

 

Omdat hij vindt dat de schrijver, Walter van den Broeck, in zijn boek "Brief aan Boudewijn", een loopje heeft genomen met de waarheid, vertelt de tuinman van de koning op zijn eigen, volkse manier, de levensloop van Koning Boudewijn.
De tuin- en klusjesman Pol Mallants is net als Van den Broeck afkomstig uit Olen, een dorpje in de Antwerpse Kempen, maar hij is het helemaal niet eens met wat zijn streekgenoot in ‘Brief aan Boudewijn’, zijn vorige roman, vertelt over het koningshuis en begint aan een lange verdedigingsmonoloog.
De briljante tekst van Walter van den Broeck is op maat geknipt voor een acteur als Frans Vercammen. Op bitter-komische wijze geeft hij vanuit een kikvorsperspectief gestalte aan de complexiteit van de Belg, zijn onzekere verhouding tot zijn Koningshuis, zijn frustraties. Hij laat de ganse dynastie aanrukken, van Leopold I tot Leopold III, met al de tribulaties die daarbij aan te pas komen, om aan te tonen dat de schrijver een volkomen vals beeld heeft opgehangen van de ware Boudewijn.

Foto Selectie